Topul companiilor ideale în care să te angajezi în 2012 « VreauJob.info
hot sex
Mar
15

Topul companiilor ideale în care să te angajezi în 2012

Salariul, mediul de lucru, siguranţa jobului sunt doar câteva criterii importante în funcţie de care locul de muncă este ideal. Specialiştii în domeniu au făcut un top al celor mai doriţi angajatori.

Cei mai doriţi angajatori din 2012 sunt Microsoft, Oracle, Google, BCR, IBM, Continental, Orange, OMV Petrom, HP, Vodafone, BRD Groupe Société Générale, Coca-Cola, P&G, Siemens, KPMG, Adobe, PwC, Emerson, ING Bank şi Banca Transilvania.

Topul este dominat aşadar de angajatorii din tehnologie, în primele 10 poziţii figurȃnd o singură companie non-tehnică (BCR).

În top 20, sunt reprezentate industriile tehnică şi financiar-bancară. Microsoft este, pentru al doilea an consecutiv, cel mai dorit angajator din Romȃnia, iar Oracle şi Google s-au aflat şi în 2011 în top 3 cei mai atractivi angajatori.

În top 10 s-au produs doar două modificări majore şi anume, creşterile IBM şi OMV Petrom cu peste 10 poziţii, pȃnă pe locurile 5, respectiv 8.

„Suntem foarte mândri că rezultatele cercetărilor de piață ne indică cel mai dorit angajator din România, pentru al doilea an la rând. Convingerea noastră este că trebuie să oferim cel mai bun mediu de lucru angajaților noștri și ne bucurăm că această preocupare are un asemenea ecou și în afara organizației”, a declarat Vlad Bog, Director de Resurse Umane, Microsoft România.

Criteriile angajaţilor

 

Rezultatele studiului „Cei mai doriţi angajatori” dezvăluie o tendinţă de maturizare şi stabilizare a pieţei.

Candidaţii sunt interesaţi să devină specialişti într-un anumit domeniu (58,52% dintre respondenţi), să fie plătiţi bine (49,72%) şi să obţină un echilibru între viaţa profesională şi cea personală (49,09%).

„Cu toate că, per ansamblu, piaţa s-a maturizat, este de fapt mai greu pentru angajatori să se diferenţieze şi să gestioneze percepţiile care se formează în piaţă. Piaţa este sensibilă la contextul economic, inclusiv cel european, angajatorii gestionează mai multe generaţii (Gen X, Gen Y, chiar şi Baby Boomers), fiecare cu aşteptări şi nevoi diferite, există diferenţe majore între Bucureşti şi restul ţării în ceea ce priveşte aşteptările tinerilor. În general, sunt puţine iniţiative în piaţă care să recunoască şi să adreseze aceste provocări”, a declarat Anca Deleanu, Consultant Catalyst Consulting.

Pentru candidaţi, cele mai importante criterii în alegerea angajatorului sunt salariul şi pachetul de beneficii oferit de acesta (49,72%), siguranţa locului de muncă (35,18%), programele de training puse la dispoziţie de angajator (34,63%), dar şi reputaţia/imaginea companiei (34,50%).

Printre beneficii, cele mai dorite sunt asigurările medicale (56.41%), suportul financiar pentru urmarea unor cursuri şi training-uri (42,82%), bonurile de masă (32,42%), programul de lucru flexibil (31,01%).

Trainingurile, atractive pentru angajaţi

 

„O cercetare pe care am făcut-o asupra campaniilor desfăşurate de 150 de angajatori arată că 35% din aceştia promovează programele de training şi dezvoltare, pe locurile doi şi trei aflȃndu-se, cu 10%, respectiv 8%, provocările profesionale şi echipa.

Aceste promisiuni sunt în ton cu cerinţele pieţei, per ansamblu, dar nu adresează nevoile specifice segmentelor de interes şi puţini angajatori au de fapt o imagine diferenţiată în piaţă”, mai spune Anca Deleanu.

În ceea ce priveşte aşteptările salariale, studiul evidenţiază o creştere a diferenţei între salariul dorit de candidaţii din Bucureşti şi cei din provincie odată cu creşterea nivelului de experienţă.

Astfel, dacă persoanele cu 0-3 ani experienţă din Bucureşti au aşteptări salariale similare celor din provincie, candidaţii cu 3-5 ani experienţă sau peste 5 ani experienţă cer un salariu cu 40-56% mai mare decȃt candidaţii din provincie cu acelaşi nivel de experienţă.

Cea mai bună cale de comunicare

Una dintre dimensiunile exploatate în studiul realizat de Catalyst Consulting se referă la canalele de comunicare folosite de angajatori pentru a oferi informaţii şi a interacţiona cu candidaţii.

Cercetarea dezvăluie la acest nivel o ruptură între canalele de comunicare preferate de candidaţi şi cele puse în realitate la dispoziţia candidaţilor de către angajatori.

Astfel, 46,90% din respondenţi ar dori să primească informaţii despre companie şi despre joburile disponibile în cadrul unor Zile ale porţilor deschise (Open Days), dar numai 8,85% din respondenţi declară că au avut în realitate şansa să se informeze folosind acest canal.

Pe următoarele locuri în clasamentul canalelor de comunicare preferate de candidaţi se numără website-urile corporatiste (39,12%), site-urile de joburi (35,17%), internship-urile (32,08%), tȃrgurile de carieră (31,07%).

Întrebaţi dacă au aplicat la vreun job în cadrul companiei pe care o consideră cel mai dorit angajator, numai 43% din candidaţi au acordat un răspuns pozitiv.

Aceasta înseamnă că angajatorii nu accesează 57% din profesioniştii care sunt fani ai brandului de angajator al companiei.

Rezultatele celei de-a 7-a ediţii a studiului se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online în perioada martie – aprilie 2012 de la 8.617 respondenţi din Bucureşti (3.696 respondenţi) şi provincie (4.921 respondenţi)
Post comment