Cum să ai succes la interviul de angajare « VreauJob.info
hot sex
Apr
2

Cum să ai succes la interviul de angajare

job-office-sxc_article-main-image

Numărul redus de locuri de muncă vacante pe piaţă precum şi concurenţa acerbă fac azi ca obţinerea unui job să pară o misiune imposibilă. În realitate, deşi pentru un post se primesc sute sau chiar mii de CV-uri, puţini sunt cei care sunt chemaţi la interviu, iar şi mai puţini sunt cei care îl trec. Ce trebuie să facă un candidat pentru a avea succes la interviul de angajare? Iată câteva sfaturile date de consultanţii în carieră.

Interviu de angajare reprezinta în sine concursul pentru accesul la o anumită poziţie. Prin urmare, este bine ca un candidat să se pregătească temeinic înainte, din mai multe puncte de vedere şi să îşi răspundă mai întâi sieşi la câteva întrebări esenţiale cum ar fi cele referitoare la cunoştinţele şi expertiza profesională pe care le deţine.

Consultantul în carieră Flori-Ana Andronache spune că mai întâi, candidatul trebuie să se întrebe „ce ştiu şi ce ar trebui să ştiu, respectiv care sunt cunoştinţele necesare pentru a avea randament pe acest post?”. Răspunzând la această întrebare, îşi ajută angajatorul să stabileasca mai uşor compatibilitatea persoanei cu cerinţele specifice postului.

Scurt, concis şi cu exemple

Candidatul trebuie să îşi dezvolte abilitatea de a îşi prezenta experienţa profesională şi studiile, scurt, concis şi cu exemple revelatoare pentru poziţia pe care doreşte să o obţina.

O altă întrebare la care candidatul trebuie să-şi răspundă sieşi este „Ce aş putea să învăţ să fac?”. Și asta pentru că uneori, candidatul nu are experienţa anterioară pentru anumite sarcini /proiecte profesionale, însa cu ansamblul de cunoştinte,  abilităţi şi aptitudini pe care le deţine, se poate dezvolta în sensul dorit, la noul loc de muncă.

“Prin urmare, a accepta o provocare profesională poate reprezenta şi o şansă pe care candidatul şi-o dă pentru a evolua”, este de părere Flori-Ana Andronache.

Cu alte cuvinte, înainte de a le permite celorlalţi să îl evalueze profesional, se recomandă candidatului să fie propriul evaluator.

“Acest lucru înseamnă că în calitate de candidat să îmi cunosc valoare pe piaţa resurselor umane, directa consecinţă fiind o cât mai bună negociere a ofertei pentru mine”, adaugă consultantul de carieră Andronache.

Informaţiile despre companie

Următorul pas pe care un candidat trebuie să-l facă pentru a avea succes la un interviu de angajare, este acela de a se documenta despre firma la care urmează să meargă. Și asta pentru a şti să răspundă la eventualele întrebări despre companie sau produsele acesteia.

În ceea ce priveşte vestimentaţia, regula generală este să fie adaptată postului pentru care se candidează, respectiv una business sau casual.
“Dacă o persoana participă la un interviu de angajare pentru o poziţie de lucrător comercial, atunci nu este obligatoriu ca la intreviu să poarte costum şi cravata. Însă şi în aceste cazuri, ţinuta trebuie să fie ingrijită, curată, pentru că modul în care candidatul se prezintă demonstreaza nu numai respectul pe care şi-l arată sieşi, dar mai ales, angajatorului”, explică Andronache.

Indiferent de varianta aleasă, Cristina Savuică, consultant şi managing partner al agenţiei de recrutare Lugera, recomandă ca vestimentaţia să nu fie una stridentă.

Dincolo de aceste aspecte, Savuică recomandă candidatului să fie natural şi să-şi prezinte cât mai bine competenţele şi expertiza,  fără a epata dar şi fără a neglija aspecte importante din CV-ul său.

“E foarte important să fim oneşti la interviu, să nu încercăm să exageram sau sa înflorim cu nimic experienţa profesională pe care o avem. Politeţea este, de asemenea foarte importantă dar şi ascultarea activă a intervievatorului”, sunt alte sfaturi date de reprezentanta Lugera.

Cele mai dese motive ale respingerii

În opinia Cristinei Săvuică,  cele mai dese motive pentru care un candidat este respins în urma unui interviu sunt profilul profesional nepotrivit cu profilul jobului, locuri de muncă foarte multe trecute în CV, pe o durată scurtă de timp, cu schimbări de cariera nejustificate, necunoaşterea unei limbi străine şi comportamentul neadecvat în timpul interviului.

“Rata de respingere la un interviu variază considerabil în funcţie de profilul jobului şi domeniul în care activează compania. Explicaţiile sunt strâns legate, de cele mai multe ori, de lipsa unor competenţe necesare ocupării postului sau de inconsistenţa mesajului transmis de candidat în timpul interviului”, este de părere Săvuică.

Greşeli de neiertat ale candidatului la interviu:

Să vorbească peste sau în acelaşi timp cu intervievatorul

Să fie agresiv
Să vorbească prea tare / prea incet
Să întârzie mai mult de 15 minute şi să nu prezinte justificări / să îşi ceară scuze
Să nu cunoască în detaliu conţinutul CV-ului său
Să îşi vorbească de rău /să discrediteze fostul sau actualul angajator
Să nu se fi interesat de compania angajatoare în condiţiile în care îi cunoştea identitatea înainte de a se prezenta la interviu
Să nu îşi exprime aşteptările salariale/ sau de altă natura
Să manifeste rigiditate, inflexibilitate, anumite „fixisme” în comunicare.




Post comment